top of page

İrem'e göre iyi insan tanımı

"İyi insan" tanımı bireyden bireye değişir. Her insanın zihninde şemalar vardır. Bu şemaları hangi kavramlarla ilişkilendirdiğine göre bu cevap değişebilir. Demek istediğim bu yazacağım yazı sadece İrem'in iyi insan tanımıdır.


Bana göre iyi insan bu ülkedeki, bu dünyadaki karanlığa kızmayı bırakıp yaşama bir mum yakmayı başarabilen kişidir. Bir mumun aydınlıklara ulaşabileceğinin bir başlangıç olduğunu düşünen kişidir. Yeni bir güne kötü haberlerle uyanıyoruz. Peki biz birey olarak ne yapıyoruz? Arkadaş ortamımızda oturup bu insanların bu hali nereye gidiyor diyoruz. Sadece bu kadar. Bu kadar milyarlar kadar insan varken ben ne yapabilirim diyoruz. Halbuki sadece her bir birey bir mum yakabilmeyi başarsa işte o zaman 25 yerinden kocası tarafından bıçaklanan kadının haberiyle uyanmak yerine bir kış sabahı dışarda uyumak zorunda kalmayan insanların yüzündeki gülümsemelerle uyanırız. Bizler bu hayatta bencil davranmaya devam edersek sadece kendimizi düşünürsek iyi insan olamayız. Bana göre iyi insan başkasını düşünen insandır. Bu hayatta değer yargılarına ulaşabilen her insan iyi insandır. Kalbinde sevgiyi taşıyan, İnsanlara saygılı olan, paylaşmayı bilen ve en önemlisi belkide bir insanı kırmaktan incitmekten ödü kopan insan. İçinde küçücük bir sevgi taşıyan insan karısını 25 yerinden bıçaklayabilir mi? Hiç kimsenin hayatı mükemmel gitmiyor zaten kusursuz bir hayat olamaz kimse kendini daha yükseklerde hayal etmemeli. Eğer insanın gözü hep aç olursa işte o zaman kendisine odaklanır bu hayatta. Şükretmeyi bilen kendini ve hayatını olduğu gibi kabul eden bir birey iyi insandır bence. Yardım eden bir insan iyi insandır diyemeyeceğim. Yardımı sırf gösteri olsun diye yapan o kadar çok insan varki. Sırf haberlerde ismi geçsin diye 1 milyon dolarlık afrikadaki çocuklara yardım eden insan iyi bir insan değildir. İyi bir insan kimsenin olmadığı bir gece vakti yolun ortasındaki taşı sırf sabah bir insan takılmasın diye alan kişidir. Bugün bir çocuğa yeni bir dünya yaratmak istesen o dünyanda neler olsun isterdin diye sormuştum. Gürültünün olmadığı kimsenin ağlamadığı herkesin mutlu olduğu bir dünya isterdim öğretmenim dedi.

Böyle bir dünya mümkün ama herkesin bu karanlığımız için bir mum yakması gerekiyor. Anne babalar çocuklarını yetiştirirken bir mum yakacak, öğretmenler güzel bir nesil yetiştirerek, doktorlar hasta yakınlarını sevindirerek, bizler yoldan geçerken bir insana gülümseyerek bir mum dikeceğiz. İyi bir insan bana göre herkesin huzurlu yaşayabilmesi için mum yakmayı başaran herkestir.  - 16040325, Sınıf Öğretmenliği 4. sınıf 8.30 Grubu

66 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Post: Blog2 Post
bottom of page