top of page

SU KAYNAKLARI


İnsanoğlunun yaşam kaynağı "su"ya teşekkür!


Doğa, su miktarı bakımından dinamik denge halindedir. Yer küresinin toplam su miktarı zamanla değişmez. Uzun bir süre göz önüne alındığında su çevriminin herhangi bir parçasına giren ve çıkan su miktarı birbirine eşittir. Örneğin yeryüzüne bir yılda düşen yağış o yıl içinde buharlaşarak havaya geri dönen su miktarına eşittir.


Türkiye kişi başına yıllık ortalama 1430 m3 su ile su yoksulu olmak yolunda ilerlemektedir. 2030 yılında nüfusu 100 milyona ulaşacak olan Türkiye kişi başına düşen 1100m³ kullanılabilir su miktarıyla su sıkıntısı çeken bir ülke konumuna gelecektir.


Dünya’dan örnek vermek istediğimizde; Nil nehrinin %84’ünü barındıran Etiyopya 12 milyon insanın açlık çektiği ve suya muhtaç bulunduğu bir ülkedir.


Gana’da yaşayan bir kişinin yıllık su tüketimi Amerika’da yaşayan bir kişinin yıllık su tüketiminden 300 kat daha azdır.


Dünya nüfusunun %9’u toplam su varlığının 3/4'ünü kullanarak su tüketiminde ayrıcalıklı bir konumda bulunmaktadır.


İnsanoğlu şimdiden yeryüzündeki toplam tatlı su miktarının yarısından fazlasını tüketmiş durumdadır. Yapılan tahminlere göre, önümüzdeki 25 yıl içerisinde, kurumuş, bitmiş ya da kirlenmiş tatlı su miktarı toplam tatlı su miktarının 3/4'üne çıkmış olacaktır.


Su kaynaklarına vefalı bir teşekkür borçluyuz...

"Su"ya teşekkür et, gelecek nesiller için iyilik olsun!

VARLIĞIMIZ İYİLİK OLSUN!

105 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Post: Blog2 Post
bottom of page