top of page

İYİLİK SOHBETLERİ-SELAM

Prof. Dr. Süheyla Ünal 1985-1989 yılları arasında Ankara üniversitesi tıp fakültesinde psikiyatri bölümünde uzmanlığı yapmıştır. Daha sonra ise bir çok üniversite de dersler vermiştir ve yönetimde bulunmuştur.


Muhabir: Selam nedir?

Süheyla Hoca: Selam ilişkinin başlaması ve iyilik yaymanın en güzel yoludur. Selam karşıdaki canlıya bana güvenebilirsin benden sana zarar gelmez demektir.

Muhabir: İnsanlar nasıl varlıklardır?

Süheyla hoca: İnsanlar sosyal varlıklardır her şeyden önce başkaları olmadan yaşamlarını sürdüremezler.

Muhabir: İhtiyaçlarımız nelerdir ve bu ihtiyaçları yaparken başka bir insana ihtiyacımız var mıdır ?

Süheyla Hoca: En temel ihtiyacımız biyolojik ihtiyaçlarımızdır, bunlar karşılandıktan sonra başka ihtiyaçlarımız ortaya çıkar. Biz insanlar olarak bu ihtiyaçlarımızı hep başkasından destek alarak yaparız.

Muhabir: Kendi ve başkaları algısı nasıl ortaya çıkar?

Süheyla Hoca: Bu algıyı ilk iletişime geçtiğimiz insanlar belirler. Annemiz biz bebekken ihtiyacımızı zamanında ve en iyi şekilde en içten şekilde yapıyorsa her şeyi ile iyi bir anne ise güvenli bir bağlanma olur. Eğer bunun tam tersi bir durum söz konusu ise o zaman kaygılı güvenme dediğimiz çokta sağlam olmayan bir güven problemi ortaya çıkar.

Muhabir: İnsanların birbiri üzerinde ki etkileri ?

Süheyla hoca :İNSAN İNSANIN YURDUDA OLABİLİR KURDUDA OLABİLİR! Her karşılaşmada ilk dikkat edilen dost mudur düşman mıdır, bunu anlamamızda en etkili yol beden dilidir. Bu yüzdende bir insan ile sohbet ederken ve selamlaşırken yüz yüze olmak gerekir.

Muhabir: Selamın işlevi nedir ?

Süheyla hoca: Duygularımızı düzenlemede işlevi vardır. Bir duyguyu başlatmada ve bitirmede işlevi vardır bir duyguyu çoğaltmaya yardımcı olur.

Muhabir: Selamlaşmanın önemi nedir?

Süheyla Hoca: Hem diğer insanlarla ilişkimizde iletişimi başlatıp devam ettirmesi ikili ilişkilerde çok önemlidir.

Muhabir: Bu güzel sohbetiniz için teşekkür ederiz Süheyla hocam.

Süheyla Hoca: Asıl ben teşekkür ederim beni konuk ettiğiniz için sohbetimizde de dediğim gibi selam en kolay ve en içten iyiliktir. Sizlerde başta kendiniz olmak üzere doğadaki her canlıya selam verin. İçinizdeki iyiliği bulmanız dileği ile varlığınız iyilik olsun. Kendinize ve çevrenize selam vermeyi unutmayın.


SELAM VE İYİLİKLE KALIN. VARLIĞIMIZ İYİLİK OLSUN


26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Post: Blog2 Post
bottom of page